COVID-ohje

Kulttuuritehdas Siihtalan turvallisuusohje, päivitetty 07.04.2021

 Kulttuuritehdas Siihtalassa noudatetaan seuraavia, yleisesti käytössä olevia turvallisuusohjeita liittyen tapahtuma- ja esitystoimintaan Kulttuuritehdas Siihtalan tiloissa.

Alueellinen, päivittyvä ohjeistus: https://www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset

Tärkeimmät turvallisuusohjeet ovat:

* lähikontaktien välttäminen
* 1–2 metrin turvavälistä muihin ihmisiin
* käsihygieniasta huolehtiminen (saippuapesu ja käsidesi)
* tiloissa noudetaan yleistä koronasiivousohjeistusta
* kasvomaskien käyttö on vapaaehtoista mutta suosituksia seurataan 
* halaamista ja kättelemistä on vältettävä pandemia-aikana.
* Kannustamme käyttämään Koronavilkku -sovellusta.
* Maksut mielellään kortilla, erityisesti suosimme lähimaksua. Käteismaksut tasarahana
* Tule paikalle vain terveenä!



Yhteisten tilojen käyttö

Lähikontaktien rajoittaminen voidaan ulottaa myös työpaikan yhteisiin tiloihin kulkurajoituksilla, eli että jokaiselle osastolle/työtiloihin on pääsy vain henkilöillä, joille se on välttämätöntä.

Eri tiimien ruokailuun ja tauoille menoa on suositeltavaa porrastaa, jotta tiimien keskinäistä kohtaamista saadaan vähennettyä.

Mikäli mahdollista, myös sisäänkäyntejä ja taukotiloja voi jakaa eri tiimien välillä.

Joissain toimitiloissa voi myös olla hyvä määritellä yhdensuuntaiset kävelyreitit, esimerkiksi sisäänkäynti ja uloskäynti erikseen, mikäli on tarpeen vähentää vastakkaista liikennettä.

Suosittelemme, että ahtaisiin tiloihin (taukotilat, wc-tilat) ei mennä kuin muutama henkilö kerrallaan. 

Yhteiskäytössä olevien esineiden kuten mikron ja tietokoneiden näppäimistöjen puhtaudesta on huolehdittava erityisen huolellisesti. Kaikki usein kosketeltavat pinnat (esim. ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat, vesihanat) tulee puhdistaa huolellisesti ja usein. 


Vierailevat työntekijät ja esitykset

Suosittelemme, että vierailevat työntekijät perehdytetään etukäteen talon turvaohjeistuksiin ja sitoutuvat työskentelemään  talon turvaohjeistuksien mukaisesti.


Katsomopaikat:

Hallin katsomossa on tavallisesti n. 250 paikkaa. Korona-aikana asiakaspaikkoja on vähemmän turvavälien mahdollistamiseksi. Paikkoja voi myydä yhteen esitykseen/tapahtumaan 120 kpl. Huomioi kuitenkin mahdolliset alueelliset suositukset tapahtumien yleisömäärän suhteen.  Saman seurueen jäsenet voivat istua viereikkäin. Eri seurueiden välillä tulee olla tyhjä penkki.  Esitystiloissa tulee olla tapahtuman vastuullisen järjestäjän puolesta tarpeeksi opastajia katsojille.




Yleisesti viruksesta (lähde suomenteatterit.fi):

Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Kun henkilö yskii tai aivastaa, voi suurempien pisaroiden lisäksi syntyä myös hyvin pieniä pisaroita, jotka voivat jäädä hetkeksi ilmaan aerosolimuodossa. Ilmavälitteisen tartunnan riski on kuitenkin nykytiedolla vähäinen. 

Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, mutta pintojen osuus taudin leviämisessä ei ole nykytiedon valossa merkittävä.

Herkillä laboratoriomenetelmillä  on havaittu, että virus voi säilyä erilaisilla pinnoilla muutamista tunneista jopa kolmeen päivään. 

Valtaosa koronavirustartunnan saaneista sairastaa lievän taudin. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on havaittu eniten yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, esimerkiksi vaikea-asteinen sydänsairaus tai diabetes, johon liittyy elinvaurioita. Korkein riski on yli 80-vuotiailla. 

Koronavirustartunnan oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä. 

Kansallisen ohjeistuksen julkaisuhetkellä koronavirusepidemia Suomessa on jatkanut hidastumistaan. Alueelliset erot ovat suuria. 



Tutustu myös:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 5.6.2020. Tarttuminen ja suojautuminen – koronavirus.  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus

Työterveyslaitos 28.5.2020. Ohjeistus siivoukseen COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi. https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-siivoukseen

Työterveyslaitos 3.6.2020. Työterveyslaitoksen toimintaohje työnantajille koronavirusepidemiaan varautumiseksi. https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-yrityksille

Työterveyslaitos 3.6.2020. Työterveyslaitoksen toimintaohje työnantajille koronavirusepidemiaan varautumiseksi.  https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-yrityksille

Aluehallintovirasto 9.4.2020. Tiedotteet 2020. Työnantajan pitää arvioida koronaviruksesta aiheutuvat terveysriskit (Työsuojelu) Linkki.

Turvallinen työ, asiointi ja liikkuminen. Hyviä käytäntöjä yritysten käyttöön. Elinkeinoelämän Keskusliitto EK – 19.05.2020, 1. Riittävän fyysisen etäisyyden varmistaminen työntekijöiden välillä. https://ek.fi/wp-content/uploads/Turvallinen-tyo-asiointi-ja-liikkuminen_hyvia-kaytantoja-yrityksille_opas_19052020.pdf

Työterveyslaitos 3.6.2020. Ohjeistus palvelualoille Covid-19-tartuntojen ehkäisemiseksi.  https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-palvelualalle