Taimipäivät

Sydänlangan viljelykoulutus antaa valmiudet onnistua omatoimisessa ruuantuotannossa. Huhtikuun taimipäivänä tutustumme yrttien esikasvatukseen valmistamalla kasvualustan, sekä perehtymällä käytännössä kylvöihin ja taimien hoitoon. Siementen kimppatilaukset jaetaan tilanneiden kesken. 

Suomen lyhyessä kasvukaudessa sisällä taimetetut kasvit nopeuttavat sadon saantia ja mahdollistavat monipuolisemman lajivalikoiman kesälle.

Mahdollisuus ottaa myös ylimääräiset siemenet kotoa ja vaihtaa niitä muiden osallistujen kanssa. Vetäjä puutarhuri Jehki Potkonen.

Taimipäivät on osa Sydänlangan Viljelykoulutusta ja ne järjestetään Kulttuuritehdas Siihtalan Korjaamolla. 
Minimiosallistujamäärä 7 henkeä. Os.maksu 40€ / pvä (norm. hinta), 30€ / pvä (Sydänlangan jäsenille).

Kokoonnumme keväällä 2020 viikonloppuisin 4.4., 2.5. ja 30.5. Voit osallistua joko koko koulutukseen (100€ norm. hinta / 70€ Sydänlangan jäsenille) tai yhteen päivään (30-50€/pvä). Kurssipäivät sisältävät kasvislounaan.

Ilmoittautuminen on sitova. Kun minimiosallistujamäärä täyttyy, Sydänlanka lähettää osallistujille kurssilaskun (maksuaikaa runsaasti, toukokuun loppuun). 

Jos paikkoja on vapaana, koulutukseen voi toki liittyä mukaan ilman ennakkoilmoittautumista. 

Kysy lisätietoja kurssin vetäjältä:
Jehki Potkonen / 050 494 8783

//////////////

VILJELYKOULUTUS 2020

Sydänlangan viljelykoulutus antaa valmiudet onnistua omatoimisessa ruuantuotannossa. Koulutus sisältää käytännön opetusta kylvöstä, taimetuksesta, koulimisesta, maanmuokkauksesta, ravinnekierrosta, kompostoinnista jne. Näillä eväin pääset alkuun ja loppu elämä onkin aikaa harjoitteluun. Kevään mittaan järjestettävät työpajat keskittyvät tiettyyn teemaan kerroittain.

Helmikuussa herättelimme ajatuksia tulevaan kasvukauteen ja aloitimme yhdessä siementen hankinnan. Työpajassa tutustuttiin eri siementoimittajiin ja muisteltiin omia kasvatusmahdollisuuksia, sekä aloitettiin siemenkimppatilaus, jota jatketaan myöhemmillä kokoontumisilla. 
( www.facebook.com/events/181784599594536/ )

Huhtikuussa (4.4. - Kulttuuritehdas Siihtala) jatkamme tästä kylvöihin ja erityisesti keskitymme yrttien kasvattamiseen. Kasvualustat ja kylväminen ovat tärkeät teemat työpajassa. Osallistujat saavat kylvökset kotiinsa.

Toukokuun kokoontuminen (2.5. - Kulttuuritehdas Siihtala) keskittyykin enempi vihanneksiin ja niiden viljelyyn, alkaen ensin kylvöllä, koulinnalla ja taimettamisella. Tutustumme yleisimpiin Suomessa viljeltyihin vihanneksiin, sekä joihinkin hieman harvinaisempiinkin.
( https://www.facebook.com/events/226078035093333/ )

Toukokuun lopulla olevassa työpajassa (30.5.) päästään sitten pihalle (Polvijärvi, Niinisaarentie 30)! Silloin tutustumme avomaaviljelyyn penkeissä ja lopulta itse suorakylvöön, sekä taimien istuttamiseen. Sitä ennen pitää kuitenkin tietää monta juttua, ja juuri niihin tekijöihin pureudumme vljelykoulutuksessa. Samana viikonloppuna järjestetään myös villivihannespäivä (31.5.), jossa saat opit, mitkä rikkaruohoista joutaa kompostiin, ja mitkä kelpaavat mainiosti ravinnoksi.

Työpajoihin osallistuva voi liittyä Polvijärven yhteisöpellon käyttäjäksi ja jatkaa yhdessä viljelykokeiluja läpi kesän.

Kurssi koostuu neljästä kokoontumiskerrasta ja se toteutetaan Maaseudun Sivistysliiton tuella. Sydänlangan jäsenille kurssi maksaa kokonaisuudessaan vain 70 euroa kaikkinensa. Toteutuakseen suunnitellusti kurssiin tarvitaan vähintään seitsemän osallistujaa.

Halutessasi voit osallistua myös yksittäisiin kurssipäiviin (jäsenhinta 30€/40€ /pvä).

Sopivalla porukalla voit tilata koko kurssin myös omalle ryhmälle tai yhteisölle. 

//////////////

PELTOPEIKKOJEN NIEMI
(Viljelykoulutuksen Peltoviljelypäivä la 30.5. Polvijärvellä)

Polvijärven Niinisaaren niemessä keskellä Höytiäistä, toimii yhteisöllinen penkkiviljelypelto, jota Sydänlangan kunniajäsen, Jenni Simanainen, on vuosikymmeniä viljellyt 'nätisti', luomumenetelmin. Yhteisöpellolla ovat innokkaat voineet opetella viljelyn saloja kokeneempien puutarhurien opastuksella ja perustaa omia viljelypalstoja. Palstoilla on viljelty mm. perunaa, härkäpapua, sipulia, porkkanaa, palsternakkaa, maa-artisokkaa, kaaleja, yrttejä yms. yms. Välillä tilan hommia on talkoiltu yhdessä ja talkoopäiviä juhlistettu palstojen antimia herkutellen ja rantasaunassa kylpien. 

Paikan päälle on kuljettu kimppakyydein ja tätä mahdollisuutta tuetaan myös Viljelykoulutuksen kohdalla. Sydänlanka voi maksaa kohtuullisista ajoista kilometrikorvauksia 0,20€/km kurssilaiselle, joka tuo mukanaan vähintään kaksi muuta kurssille osallistuvaa matkustajaa. Polvijärven Niinisaareen on Joensuusta 46 km ja Outokummusta 33 km.

Tervetuloa ilmoittautumaan ja kysy tarkempia tietoja koulutuksesta ja neuvoja alkuun kurssin vetäjältä: 
puutarhuri Jehki Potkonen / 050 494 8783